Pogoda iście tropikalna. Upalne dni, gorące noce, brakuje
tylko krótkich ulewnych i ciepłych deszczy. Apetyt na lody i zimne napoje
rośnie, schabowe i pieczone kurczaki zostają daleko w tyle. O czym marzy
dziewczyna, gdy mamy taki klimat? O czymś lekkim, niskokalorycznym i łatwym do
przygotowania. O czymś, czego można zrobić dużo , schować w lodówce i sięgać
tam gdy tylko się zgłodnieje. O chłodniku.
Składniki:
1 litr maślanki
1/2 szklanki śmietany 18%
0,5-0,75 kg małych ogórków
1 szklanka orzechów włoskich
1/3 pęczka koperku
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Ogórki obrać, 2-3 zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i
lekko posolić. Resztę pokroić w małą kostkę. Koperek poszatkować tak jak
lubicie (ja lubię dość drobno). Czosnek utrzeć z solą. Orzechy zalać gorącą
wodę, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wszystkie składniki włożyć do miski,
wymieszać i doprawić do smaku. Dodać maślankę i śmietanę. Jeśli chłodnik będzie
za gęsty można dodać jeszcze śmietany lub nawet odrobinę przegotowanej zimnej
wody. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Podawać z dodatkiem prażonych orzechów i np. kilkoma listkami rukoli.
musi smakować wybornie:)
OdpowiedzUsuńbył pyszny i orzeźwiający. Idealnie ugasił pragnienie i zaspokoił głód w upalny dzień.
UsuńChłodnik ogórkowy tak!
OdpowiedzUsuńAle bez orzechów, bardzo mnie uczulają...
Orzechy można zastąpić dowolnymi ulubionymi nasionami np prażony słonecznik sprawdzi się super
UsuńNie przepadam za chłodnikami, ale jak już to ogórkowy przygotowuję w pierwszym rzędzie:)
OdpowiedzUsuńChłodniki lubimy a w takie upały to praktycznie jedyny posiłek. Polecam też chłodniki owocowe są orzeźwiające i pyszne.
UsuńZapisuję na powrót upałów:-) pysznie się zapowiada:-)
OdpowiedzUsuńPolecam jest świetny, może być przygotowany na kefirze, jogurcie co kto lubi :)
UsuńPrzypadł mi do gustu, choć nie jestem fanka chłodników!
OdpowiedzUsuńOstatnio nawet zagorzały przeciwnik chłodników wypowiedział się o nim pozytywnie. Więc mam nadzieję, że i Tobie będzie smakował :)
Usuń